Hopp til hovedinnhold
FHI logo
illustrasjon av søylediagram

Statusrapporter om covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner

Rapport

|

Sist endret

Ukentlige sammendrag og grafer (som viser andel prøver med henholdsvis påviste luftveisvirus og påviste luftveisbakterier) oppdateres hver torsdag rundt klokken 13. Fullstendig statusrapport publiseres annenhver uke.

Sammendrag uke 9

  • Vinterens influensautbrudd er pågående. Influensaaktiviteten i befolkningen er den høyeste siden 2017-18-sesongen.  Smitteøkningen har avtatt den siste uken, noe som kan skyldes vinterferieavviklingen. En fortsatt økende smitte i befolkningen de neste ukene kan ikke utelukkes. Vaksine mot influensa og covid-19 bør fortsatt tilbys eldre og andre risikogrupper som ikke har blitt vaksinert tidligere denne sesongen.  
  • Influensa: Andel konsultasjoner med influensalignende sykdom i primærhelsetjenesten er relativt stabil med størst legesøkning blant barn og unge. Andel prøver med påvist influensavirus var på 30 % i uke 9, etter en økende trend frem til uke 8 da den var på 34 %. Forekomsten er høyest i aldersgruppen 5-14 år. Det er influensa A-virus som dominerer, og mer H1N1- enn H3N2-virus. Influensa B-virus har lavere forekomst, men har også hatt økende trend og dominerer nå over influensa A hos barn i skolealder. Det er rapportert 610 prøver med påvist influensa blant innlagte i uke 8, etter 680 prøver uken før. Det er foreløpig rapportert om 8 innleggelser i intensivavdeling med influensa i uke 9, etter 21-22 de foregående tre ukene. Antallet for siste uker kan bli etterjustert. Det er varslet flere utbrudd med influensa fra helseinstitusjoner de siste ukene.
  • RS-virusinfeksjon: Det er svakt økende forekomst av RS-virusinfeksjon, som fortsatt er på et relativt lavt nivå i befolkningen. Andel prøver med påvist RS-virus var på 8 % i uke 9, etter 7 % i uke 7 og 8. Forekomsten er derimot på et høyere nivå i aldersgruppen 0–4 år, hvor andel prøver med påvist RS-virus var på 30 % i uke 8 og 9. I denne aldersgruppen ser det ut til å være omtrent lik forekomst av RS-virusinfeksjon og influensa.
  • Infeksjon med humant metapneumovirus (hMPV): Forekomsten er stabil. Andel prøver med påvist hMPV var på 7 % i uke 7, 8 og 9. Forekomsten er høyest i aldersgruppen 0–4 år.
  • Covid-19: Andel prøver med påvist SARS-CoV-2 er nedadgående og er nå på et svært lavt nivå (rundt 1 % i uke 8 og 9). Rekombinanten XEC er den hyppigst forekommende enkeltvarianten.  
  • Vaksinasjon mot influensa: Det er registrert over 1,3 millioner vaksinasjoner i Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK, hvorav over 685 000 er i aldersgruppen over 65 år. Per 2. mars er 65 % i denne aldersgruppen vaksinert, som er på nivå med dekningen på samme tid forrige sesong. Se Vaksineanbefalinger for sesongen 2024–25.
  • Vaksinasjon mot covid-19: Per 2.  mars er 50 % i aldersgruppen 65 år og eldre vaksinert. Dette er 4 prosentpoeng lavere enn på samme tid forrige sesong.
  • Vaksine- og smittevernråd: Hovedmålet med smittevernrådene er å redusere smitte til personer som har høyere risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner, som spedbarn, kronisk syke og eldre. Se Luftveisinfeksjoner – råd og informasjon til befolkningen og Råd til personer med risiko for alvorlig forløp av luftveisinfeksjoner. Beskyttelse av risikogruppene gjøres først og fremst gjennom vaksinasjon mot covid-19, influensa og pneumokokksykdom.
  • Antiviralia mot influensa: Antiviral behandling kan redusere risikoen for alvorlig sykdomsforløp. Personer med risiko for alvorlig influensasykdom kan sammen med sin lege vurdere behovet for antiviral behandling så tidlig som mulig i sykdomsforløpet. Se Bruk av antiviralia mot influensa. Sykehus, sykehjem og apotek bør normalt ha antivirale legemidler mot influensa tilgjengelig.

Statistikk luftveisvirus og luftveisbakterier  

Figur 1. Andel PCR-analyser positive for adenovirus i luftveisprøver, humant metapneumovirus, rhinovirus, influensavirus, parainfluensavirus, respiratorisk syncytial (RS-) virus, SARS-CoV-2 og korona forkjølelsesvirus. Kilde: MSIS-labdatabasen.
Figur 2. Andel PCR-analyser positive for Bordetella pertussis, Chlamydia pneumoniae og Mycoplasma pneumoniae. Kilde: MSIS-labdatabasen.

Statistikk for covid-19 virusvarianter

Dersom du ønsker mer offentlig statistikk for covid-19 virusvarianter enn det som blir presentert i statusrapporten, (hvilke varianter som har vært hyppigst forekommende siste to mnd, og samtidig kunne følge varianter klassifisert som VUM og VOI over tid), finner du dette i den nye statistikkbanken: 

Tallene blir oppdatert samtidig med statusrapporten. 

Råd til befolkningen og helsetjenesten

Publisert |Sist endret